18 Temmuz 2012 Çarşamba

Yengeç'te YENİ AY ... Masumiyet'in Karşı Konulmaz Gücü

ÖZGÜN GÖRSEL tasarımını hazırlayan ve kendisi de bir Yengeç olan Seçil ÇOKAN'a eşsiz emeği ve güzel yüreği için TEŞEKKÜR ederim! 



Yine bir YENİ-AY evresine giriyoruz... Yani yeni bir döngü başlıyor hayatımızda! Bir bitkiyi ekip büyütür, bir fikri önce tasarım haline getirir sonra eyleme döker ya da ürüne çevirir gibi, yeni bir enerji evresi boyunca kendimizi yeniden yapılandırmak için bir şans elde edeceğiz...

Yeni-Ay anının astrolojik bileşenleri şöyle: Türkiye için, Yengeç'in 27 derecesinde meydana gelen Yeni-Ay, İstanbul'da 19 Temmuz sabahı saat 7:25 civarında gerçekleşiyor. Bu saat küçük farklarla - tıpkı ezan saati gibi - Türkiye için geçerli kabul edilebilir. İstanbul'a göre çıkarttığımız haritada, Yeni Ay'ın 11. evde olduğunu ve Güneş-Ay kavuşumunun 3. evdeki Satürn'le bir kare yaptığını görüyoruz. 7. evdeki Chiron'un, 10. evdeki Jüpiter ile kare açı yapıyor olması ve 5. evdeki Pluto'nun 8. evdeki Uranüs ile 2. Evdeki Mars ile T-Kare dediğimiz dik-üçgen konumunda bulunması, Yeni-Ay'dan yardım alarak çözümlemeye çalışacağımız sorunlu alanlar hakkında bize fikir veriyor. 


Yeni-Ay Yengeç'te olduğuna göre, ana konumuz köklenmek ve beslenmek... özellikle de toplumsal ilişkilerden beslenmek. Aidiyet ve güven duygumuzu pekiştirmeye çalıştığımız bir Ay döngüsü yaşayacağız ve ''benim keyfim, benim kurallarım, benim arzularım, benim tercihlerim'' demek yerine, Büyük Özne'ye dahil olmanın gayreti içine gireceğiz. Bunun için de, umutlarımızın ve kararlarımızın açıklamasını yapmak, bir başka deyişle onları diğerlerine ''satmak'' ile uğraşacağız. Ancak Merkür'ün Aslan'daki retro hareketi dolunay devresine kadar epey bir zorlaştırabilir bu gayreti! Yanlış anlatmaya ve anlamaya hepimizin pek yatkın olduğu, egoların tavan yaptığı, hatta bilinçli veya bilinçsiz olarak ''hava atmaya, racon kesmeye, hiç uğruna bir alay boş-laf etmeye, göz dağı vermeye'' hevesli olduğu bir zaman diliminin içindeyiz.  


Yani... Önyargılar, alışılmış düşünce ve söz kalıpları, özellikle de belirli bir ''kurgu'' ile girilen diyaloglardan pek bir hayır gelmediğini anlayacağımız ve anın enerjisiyle dönüşmeye hazır olmadan girdiğimiz her iletişimden hasar görerek ve hasar vererek çıktığımızı farkedeceğimiz bir döneme adım atıyoruz!  


Ay'la birlikte büyürkenbaşkalarının önyargı ve varsayımlarına ''rağmen'' kendimize onların içinde yer bulmaya çalışacak, onlara zarar vermek değil, onlarla bir olmak, katkıda bulunmak ya da uyum içinde hareket etmek arzusunda olduğumuzu anlatmak için yöntemler geliştireceğiz... Aynı şekilde bize yaklaşan insanlara, önyargısız, varsayımsız, hesapsız, özenli, saygılı davranmamıza engel olan yanlarımızı farkedip, onları törpülemeye gayret edeceğiz. 


Her insanın eski yaraları ve üzerinde bir kabuk gibi taşıdığı bir ''acı bedeni'' var. Açık ve akıcı olmak, bir daha kırılmayı göze almak yerine, hırçın ve savunmacı olmayı tercih ediyoruz! Acı dolu kurgularla örülü bir hayatı ''doğal'' kabul ediyoruz ve bizi incitmiş olan döngüleri, geliştirdiğimiz davranış modelleri ile yeniden üretiyor, diğerlerinin de bu çarkı kırmalarını imkansız hale getiriyoruz. Yeni Ay'la birlikte, eski ve tanıdık acıların etkisiyle geliştirdiğimiz savunma kalkanlarının ve saldırı sistemlerinin bizi nasıl da yalnızlaştırdığını, para, cinsellik, kaynak paylaşımı, toplumsal prestij, iş ortaklığı ve evlilik gibi konularda ciddi sorunlar yaşamamıza neden olduğunu anlayacak, kucaklanmamıza ve kucaklamamıza engel olan tutum ve tavırlarımızla yüzleşecek ve bizi asıl kurtaracak olanın ''yeni doğmuş bir çocuk gibi yargısız, kaygısız, hesapsız ve içten olmak'' olduğunu farkedeceğiz.  


Yeni Ay'la başlayan bu yeni döngüde, MASUM olmanın, anın enerjisi ile doğal ve içten tepkiler vermenin ''hazırlıklı ve korunmalı'' olmaktan daha fazla uyum yeteneği ve hareket alanı sağladığı   iyice ortaya çıkacak. Anlamak ve uygulamak nasip ola :)


Burç ve Yükselen Burca Göre Yeni Ay'da gündem oluşturacak başlıkları aktarayım... Ama bunları okurken şu faktörü dikkate alın; Yeni Ay'ın haritanızda gireceği ev yani Yengeç'in 27'inci derecesinin yer aldığı Ev, Yükselen Burcunuzun derecesine göre değişecektir! Dolayısıyla bir sonraki burç için  anlatılan temanın hayatınızda geçerli olması da mümkündür... Örneğin Yükselen Burcunuz Koç'un ilk 20 derecesinden sonra ise Boğa'yı da okuyunuz! 


Koç ve Yükselen Koç: Koç'lar aile ortamları ve özel yaşam alanları ile ilgili yepyeni başlangıçlar yapacaklar. Evlerini yenilemeye, ya da ev düzenlerini değiştirmeye hatta evlenmeye kalkabilirler. Ayrıca aileleriyle ve yakın çevreleriyle ilişkilerini biçim ve içerik olarak gözden geçirmeleri de gerekecektir.  Yapacakları gerek fiziksel, gerek duygusal düzenlemelerde ana kaygının yakınlık ve güven olması beklenir. Yakın ama güvenli bir mesafede durmak... Güvenlik sınırlarını yabancılaşmayacak şekilde belirlemek... Huzur ve güven duygusunu pekiştiren, hatta çocukluğunu hatırlatan ortamlar yaratmak... Güven duyduğu bir kişiyle ilişkinin boyutunu daha samimi bir noktaya çekmek ya da güvenliği sağlamak için bazı insanlardan uzaklaşmak ve kabuklaırna çekilmek... gibi başlıklar üzerinde çalışabilirler.


Boğa ve Yükselen Boğa: Boğa'lar için ''söz vermek'' ve davranışlarıyla sözünün arkasında durmak önemli olacak Yeni Ay'da... Kendilerine yaklaşanlara güvenip güvenmemek konusunda geliştirdikleri kriterleri gözden geçirecekler. Temkin sözcüğünün ne anlama geldiğini sorgulayacaklar. Önyargılar ve alışılmış tutumlar ile nüanslara gösterilen özen ve açık iletişim arasında seçimler yapacaklar. Belki kendilerinin de sandıkları kadar ''tutarlı'' olmadıklarını görüp itiraf etmek zorunda kalacaklar. Sözlerinin insanlar nezdinde taşıdığı gerçek kıymeti tarafsızca değerlendirmeleri, güvenilir, dost ve iyiniyetli olduklarını kanıtlamaları gerekecek. Yakın çevreleri, akrabaları ve kardeşleri ile ilişkilerini de elden geçirecekler ve daha verimli, ılımlı, anlamlı hale getirmek için çaba gösterecekler. 


İkizler ve Yükselen İkizler: İkizler burcu için, maddi güvence arayışının ön plana çıktığı bir devre olabilir... Gelir kaynaklarını sürekli ve düzenli kılmayı önemseyecekler.Yaptıkları işlerin, ürettikleri değerlerin maddi - manevi karşılığını almaya odaklanacaklar. Aldıkları tepkileri, kişisel değerlerinin bir yansıması kabul etmek, talep ve ihtiyaçları karşılanmadığında bunu bir ego sorunu haline getirmek gibi eğilimlerini gözden geçirmeleri gerekecek. Katmak ve almak için kullandıkları yöntemleri de sorgulayacak ve düzenleyecekler. 


Yengeç ve Yükselen Yengeç: Yengeçler için varolma biçimlerini yeniden yapılandırdıkları bir dönem bu! Gün onların günü... Kabuklarının gölgeli güvenliğinde yaşamaya bayılan, kendilerini olmadıkları gibi göstermeyi sanat haline getiren, hatta zaman zaman neyin kendi gerçekleri olduğunu kendileri de unutabilen bu cennet varlıkları, bu ay içlerindeki çocukla yüzleşecekler. Onu saklamayı değil büyütmeyi seçmek, masumiyetlerini bir çaresizlik değil bilinçli bir seçim olarak görmek ve kalplerinin yolunu izleyecek cesareti bulmak için çaba gösterecekler. BEN'liklerinin üzerindeki gereksiz katmanları soyup, iç güzelliklerini ve ışıklarını gün yüzüne çıkartmaları dileğiyle...

Aslan ve Yükselen Aslan: ''Geride Durabilmeyi, Öteki Olabilmeyi'' öğrenecekleri bir zaman Aslan'ların... Aslan hep bir adım önde olmak ister ama, bu Yeni Ay'da kendisini - egosunu - geri çekip diğerlerine yol vererek büyüyecekler. Kendi içlerindeki ''Öteki'nin ortaya çıkmasına izin vermek de bu sürecin bir parçası... Aslanlar ''zayıf'' görünmeye tahammül edemezler. Oysa yüzleşilmemiş korkular ve eksikliklerdir bizi zayıf hale getiren. Onları görmemek yerine, aynadaki suretlerinin arkasına bakmaya ve iç dünyaları ile barışmaya cesaret edecekler. Kimbilir, belki asıl delikanlılığın, etrafa kafa tutmak ve had bildirmek olmadığını, yürekli olmanın önce kendi içine bakmak, kendi haddini bilmek, kendi sınırını görmek olduğunu farkederler...

Başak ve Yükselen Başak: Yeni AY'da, yeni çevreler ve yeni ilişki ağları bekliyor Başakları... Daha sosyal olmaya gayret ederken, ''Diğerleri''nin arasına karışmakta bir sakınca olmadığını da öğrenmeleri gerekecek. Başak ayrışmak ister... Sınırlarını koymak, mesafeleri kendisi belirlemek, riski kontrol etmek ve başkalarından kaynaklanabilecek dalgalanmaların erişemeyeceği kadar güvenli bir yerde durmak ister... Ama Yeni Ay, tam ortasında bırakacak Başakları sosyal iletişimlerden kaynaklanan iniş çıkışların. Onların da bu kontrol edemedikleri devinim içinde, spontan ve esnek davranmayı öğrenmeleri gerekecek! Eh ne güzel :)


Terazi ve Yükselen Terazi: Yeni AY'da, mesleki ve sosyal statülerini elden geçirecek Teraziler. Yeni iş teklifleri, pozisyon önerileri ve bunların getireceği sorumluluklar üzerinde düşünmeleri gerekecek. Sosyal statüleri hakkında da kafa yorup çaba harcayacaklar! Örneğin evlilikle ilgili düşünce ve tercihlerini gözden geçirecekler. Ya da anne/baba olmakla... Hem iş konumları hem de sosyal konumları ile ilgili tercihlerini yaparken, bu tercihleri gerçekleştirmelerinin önünde engel olan tutumlarını da ele almaları gerekecek! Dış görüntüye verdikleri önem... özdeki değerlerini ortaya koymaktan kaçınmak, diğerlerinin de önyüzüne odaklanıp, öz değerlerini dikkate almamak gibi yüzeysel tutumları ile yüzleşmeleri çok mümkün. Taşıdıkları ünvanların, onlar için ''prestij'' vesilesi olan tanımların da, içini ne kadar doldurabildiklerini ve hangi bedelleri ödeyerek doldurduklarını düşünecekler!


Akrep ve Yükselen Akrep: Akrep'lerin hem derin algıları, hem de derin korkuları vardır! Kaybetmekten korktukları için, sahip olmaktan kaçındıkları ama herşeyi de ince bağlarla kontrol etmeye çalıştıkları bilinir! Yaşamın kontrol edilemezliğinin verdiği güvensizlik duygusunu yaşamak yerine hiç birşeye fazla güvenmemeyi tercih edebilirler... Oysa bu Yeni AY, Akrepleri imana çağırmaktadır. Öylesine inanmaya değil, yürekten iman etmeye! Kendilerini tam anlamıyla bırakmadıkları hiç bir yolculuğun, teslim olmadıkları bir akışın, saygı ve sabırla yürütmedikleri hiçbir yaşamın, onlara hep ihtiyaç duydukları iç huzurunu vermeyeceğini daha iyi anlayacaklardır... Akreplerin Yeni Ay teması ''yol''a teslimiyettir. Şekil itibariyle, yeni eğitim süreçleri ve yolculuklara çıkmaları da mümkündür.

Yay ve Yükselen Yay: Yay'lar bilgedir denir denmesine de... ama yüreklerinde de hep haylaz, olgunlaşmak nedir bilmeyen bir çocuk taşırlar! Herşeyi öğrenmeye meraklıdırlar ... ama yıllarla birlikte büyümeyi öğrenmeyi bir türlü istemezler! Onlar seyyar olmak isterler, ama ellerinin arasından akıp giden şeylerden daima ürkerler...  Bırakmaktır Yeni Ay'ın dersi Yay'lar için! Zaman bırakmak, oluruna bırakmak, olanı kabul etmek, geleni geldiği gibi almak ve yaşadıklarından kendine bir pay çıkartıp olgunlaşmak... Şekil itibariyle hayatlarındaki belirsiz bir sürece son vermeleri, sahip oldukları birşeyleri satmaları ya da ihmal ettikleri bir tedavi sürecine girmeleri de mümkündür.

Oğlak ve Yükselen Oğlak: Oğlakların da bir teslimiyet çabası olacak Yeni Ay'la birlikte... Onlar da beraberliklere teslim olmayı öğrenecekler! İş ortaklıkları, evlilikler, uzun yol arkadaşlıkları ... Yalnız kurt, kervan şefi, dağ keçisi, diğerlerinin ritmine teslim olmayı, diğerleriyle yanyana hatta dipdibe durmayı, onlara güvenmeyi, onlarla EŞİT olmayı hatta takip etmeyi öğrenecek! Oğlak'ın Yeni Ay'daki dersi UYUM... benzemeden, benzetmeden, çatışmadan, liderlik etmeden, sadece yanyana yürümek... Kolay gelsin :)

Kova ve Yükselen Kova: Hizmete tanım koymak ve sınır çizmek olacak Kova'ların Yeni Ay teması. Yeni bir akış ve rutin belirlemek, sorumluluklarını yeniden tanımlamak, sağlıklarına biraz özen göstermek, yanlarında çalışan ya da birlikte çalıştıkları kişilerle ilişkilerini düzenlemek ve kendi sınırlarını farketmek! Sınır koymazsak kurban gibi hissetmek işten bile değildir... Kovaların bu aralar boş vitese almak ya da garaja çekmek gibi b ir şansları yok! O yüzden; kaçıp gitmemek, kafayı kapatıp iletişimi kesmemek, hasta olup güçten düşmemek için, sürdürülebilir bir rutine geçecekler.

Balık ve Yükselen Balık: Bu Yeni Ay Yengeçler kadar Balık'lara da iyi gelecek! Atak yapmak, yeniden başlamak, temiz sayfa açmak, geçmişin ağır yüklerinden kurtulup hafiflemek gibi temalar üzerinde çalışacaklar.  Aşık da olabilirler, çocuk da... Hep heves ettikleri bir çalgıyı öğrenmeye, hep istedikleri bir sporu yapmaya, ya da sadece eğlenmeye karar verebilirler. Ama en önemlisi yaşamın kıyısında değil tam merkezinde olmayı ve mutluluğu kendi içlerinde bulmayı öğrenmek! Balıklar bu ay içlerindeki sese güvenecek ve onun peşinden gidecekler...

Ve MÜZİK :) Bu defa iki parça birden seçtim! Birincisi MASUMİYET'in GÜCÜ hakkında Chris Rea'nın  bir parçası ... And You My Love ... Geçmişin acılaırndan korktuğu için yeni bir başlangıç yapamayan bir adamın hikayesini çok güzel anlatır ...


''Ne kadar kolay aslında sana teslim olmak...
Biliyorum beni hiç incitmezdin
Oysa masumiyetindir beni ürküten
O'dur senin amansız gücün''




https://www.youtube.com/watch?v=e7NDPYdNt_o


İkincisi de, kapılarını tüm dünyaya kapatıp sadece İŞİNİ yapan bir adamın ve sevgiyi evinde dahi bulamamış yapayalnız bir çocuğun sıradışı MASUM'luktaki sevgilerini anlatan bir filmden kareler LEON ... The Shape of My Heart eşliğinde...


https://www.youtube.com/watch?v=nVYFOlVB-Uo

Hiç yorum yok: